Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

10 tips om te ontstressen tijdens de zwangerschap!

Gepubliceerd door Nurdan op

Stress tijdens de zwangerschap, of stress altijd, je kunt er gewoon niet aan ontkomen. Een beetje stress is ook niet slecht voor je. Sterker nog er zijn mensen die juist een beetje gemotiveerd raken wanneer ze stress voelen. Kortdurende stress, bijvoorbeeld het behalen van een deadline is prima. Langdurig stress is ongezond. Zowel voor jou als voor de baby.
Onderzoeken wijzen uit dat stress tijdens de zwangerschap de groei en ontwikkeling van je baby kan beïnvloeden. In deze blog deel ik 10 tips om stress te verminderen tijdens de zwangerschap

1. Rustmomenten inplannen.

Wanneer je voelt dat je ontzettend moe en uitgeput bent, is het eigenlijk al te laat. Probeer een vast moment van de dag een rustmoment in te plannen. Die eerste semester word je nog gedwongen om dutjes te doen en daarna voel je gelukkig wel fitter, maar je lijf heeft echt rust nodig. Zoals we afspraken maken voor anderen, is er niks mis mee om ook me-time in te plannen. Elke dag of tenminste 1 keer per week.

2. Ga de natuur in

Welk seizoen het ook is, ga wandelen. Bewegen is niet alleen fysiek goed voor je, maar ook emotioneel. Onderzoeken hebben allang bewezen dat wandelen in de natuur stress-verlagend is

3. Maak lijstjes

Afspraken bij de verloskundige, boeken lezen, kamer uitkiezen, kleertjes wassen. Er komen veel dingen kijken bij het krijgen van een kindje. Maak een lijstje en schrijf ook op wanneer je het af wil hebben. Zo voorkom je dat je de laatste maanden nog van alles wilt doen. Voor je partner is het ook een handig hulpmiddel, die kan het ook niet allemaal bijhouden, zeker niet als jij ineens last krijgt van nesteldrang

4. Vraag hulp

Schrijf bij dat lijstje ook maar direct op aan wie je hulp kunt vragen. Dat kan je partner zijn, maar ook een vriendin, of een professional. Je hoeft niet alles zelf te doen. Heb je al kinderen thuis? Vraag of ze een keer ergens kunnen spelen, een dagje extra opvang of bij oma/opa. Huishouden? Laat een keer of twee iemand komen die even alles van top tot teen kan poetsen als je niet elke week iemand wil of kan laten komen.

5. Praten praten praten

Zit je ergens mee, ben je zenuwachtig, wil je klagen, het maakt niet uit wat het is maar praat erover. Ik kan alles tegen mijn man zeggen, en daarnaast zat ik ook in een whatsapp groepje met vrouwen die rond dezelfde periode waren uitgerekend. Dat was zo fijn. Die herkenning, samen klagen, zenuwachtig zijn voor de bevalling, alles kon ik bespreken. Op facebook zijn ook groepen voor dames die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.
Heb je serieuze angsten, ben je onzeker, je kunt ook een coach of psycholoog inschakelen. Niks mis mee!

6. Yoga/meditatie/bidden

Neem je rust, maak contact met je lijf en je brein. Veel vrouwen die blijven maar doorgaan, doorgaan met werken, studeren, maar ook van alles wat er op hun to-do-lijst staat. En weet je, er komt nooit een eind aan je to-do lijstje. Je bent maar 9 maanden zwanger, probeer ook je lijf en je brein rust te geven. Een yogaklas is bovendien ook fijn om contact te maken met andere zwangere dames. Bovendien is goed voor je lichaam en zeer stress verlagend. Of kijk wat bij jou past, er zijn veel mogelijkheden: meditatieklas, bidden, vrouwencirkels etc.

7. Eet en drink gezond

Klinkt overbodig, maar zwangerschap is geen excuus om alles te eten waar je trek in hebt. Niks mis om een avondje een bak Ben & Jerry’s ijs leeg te eten hoor, maar alles draait om balans. Wanneer we goed eten en drinken voelen we ons een stuk fitter en vrolijker. Ga vooral niet diëten ofzo. Maar er op te letten dat je gezond blijft eten.

8. Minder afspraken

Een verjaardagsfeestje hier, een kamer verven daar, een bruiloft, visite op zaterdag, allemaal leuk en gezellig, maar meestal voel je pas in de avond of de volgende dag dat het misschien toch allemaal te veel was. Voel je niet bezwaard om minder afspraken te maken, of afspraken af te zeggen als je je niet fijn voelt. Zeker in die eerste en laatste trimester kan het nogal pittig zijn als je van alles ‘moet’ doen.

9. Geen grote veranderingen

Zolang er geen noodzaak is, probeer dat grote veranderingen te vermijden. Verhuizen, grote verbouwing, een wereldreis maken. Denk niet dat je op tijd klaar bent, of terug bent. Er kan van alles gebeuren. En geloof me, je wil je kraamtijd niet doorbrengen in een bouwval of een huis tussen alle verhuisdozen. Het verbaast me elke keer weer als stellen tijdens de zwangerschap besluiten om een huis te kopen en te verhuizen. NIET DOEN.

10. Geniet van je zwangerschap, laat je verwennen

Ik weet dat dat makkelijk is gezegd dat gedaan. En dat het cliché is. Maar wat ik al schreef, je bent (maar) 9 maanden zwanger. Echt, veel dingen kunnen wachten. Probeer bewust te genieten van je zwangerschap. Leg je hand op je buik, sluit je ogen, probeer te genieten van deze bijzondere periode. Werk je? Misschien kan je wat extra vrije dagen opnemen, of eerder met verlof gaan. Waarom pas die laatste 4/6 weken wanneer het al bijna voorbij is?
Laat je verwennen met een zwangerschapsmassage, koop een mooie outfit voor jezelf (ja, je draagt het maar een paar maanden, so whatt?!). Het maakt niet uit wat het is, maar doe dingen waar jij blij van wordt, uiteindelijk is dat het meest effectieve tegen stress.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *