Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Je baby’s eerste poepie!

Gepubliceerd door Nurdan op

In mijn vorige blog schreef ik over de eerste borstvoeding en of een mutsje nodig is de eerste dagen. We blijven even bij die eerste dagen van de baby, specifiek bij zijn eerste poepie.

Meconium

Het eerste poepie van de baby noemen we meconium. Je baby heeft in de buik natuurlijk nog niet echt gegeten naar wel stokjes vruchtwater geslikt. Het buikje moet dit ook verwerken en zo krijgt je baby zijn eerste poepie. Het ‘bijzondere’ aan deze poep is de kleur, namelijk zwartgroen achtig, het is echt kleverig en ruikt een beetje zoet. Wanneer je de luier voor het eerst wisselt, hoef je dus niet te schrikken.

En daarna?

De kleur en samenstelling van de poep zal gaandeweg steeds meer veranderen. Bij borstvoeding is de poep wat meer gelig en ruikt het zurig. En omdat borstvoeding makkelijker verteerbaar is voor de darmen, zal je baby bijna bij elk voeding een volle luier hebben. Soms zelfs zoveel dat het rompertje helemaal onder zit.

Baby’s die kunstvoeding krijgen, hebben vaak een geelbruine poep en poepen minder omdat kunstvoeding lastiger verteerbaar is. De geur is wat sterker en minder zoet.
Wanneer je baby vast voeding krijgt, dan gaat de poep meer op grote mensen poep lijken.

Hoe vaak poepen

Baby’s die borstvoeding krijgen, poepen eerst nog een paar keer per dag. Maar omdat borstvoeding makkelijk verteerbaar is, kan het ook zomaar zijn dat je baby een paar dagen niet poept. Zeker na de na zes weken wanneer de darmen wat rijper zijn, kan dit vaker voorkomen. Dit kan soms echt oplopen tot 10 dagen!

Baby’s die kunstvoeding krijgen, poepen vaak om de 1 à 3 dagen.
Duurt het wat langer of gaat het lastig, dan kun je een aantal dingen doen zoals fietsbewegingen maken met de beentjes, babymassage, de hoeveelheid vaste voeding aanpassen, meer water geven. Duurt het te lang of heeft je baby pijn, overleg dan met je huisarts.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *