Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Ben jij al naar een babyconcert geweest? Lees onze kennismaking met Krulmuziek

Gepubliceerd door Nurdan op

Liyana kijkt verwonderd naar Felice die op haar fluit speelt

Veel onderzoeken tonen aan dat baby’s al in de buik van de moeder reageren op muziek. Het kan de baby zelfs na de geboorte kalmeren als je hetzelfde liedje zingt of afspeelt als toen hij in de buik zat. Bovendien zijn kinderen vaak dol op muziek. Samen met ouders zingen, dansen of zelf muziek maken levert niet alleen veel pret op, het is ook nog eens leerzaam. In deze blog vertel ik jullie over ons bezoek aan een babyconcert van Krulmuziek in het Rietveld Theater: een interactieve voorstelling voor de allerkleinsten met een echt orkest.

Het is een mooi gezicht wanneer we sochtends het foyer van het Rietveld theater inlopen: baby’s op schoot, baby’s die kruipen of zichzelf al omhoog proberen te trekken, ouders die een praatje met elkaar maken. Iedereen is in de stemming wanneer Félice binnenkomt in een prachtige kleurrijke jurk. In 2008 startte Félice al met concerten voor baby’s en peuters. Ze heeft een ‘Muziek op schootpraktijk’ en werkt als muzikant en arrangeur. Vandaag is er een babyconcert met een echt orkest en een kleine filmploeg. Er worden namelijk opnames gemaakt voor de promotie van haar nieuwe speelconcerten en daar zij wij bij. We krijgen aanwijzingen over wat er gaat gebeuren en waar we mogen plaatsnemen. Ze geeft aan dat baby’s vrij mogen rond bewegen, kuipen, dansen en zelfs de instrumenten mogen aanraken. Dan is het zover.

We mogen naar binnen en in de zaal wachten twee dames en een heer, ieder met een eigen muziekinstrument (viool, altviool en cello) ons vrolijk op. We nemen plaats op de grond en dan gaat het beginnen. Met kleurrijke doeken, gebaren en andere muzikale klanken trekt Félice al snel de aandacht van de baby’s. Langzaam komen de baby’s los en kruipen richting de muziekinstrumenten. Sommige baby’s kijken, andere willen de instrumenten aanraken. En dat is helemaal prima. Het muziek wordt afgewisseld van klassieke werken tot actieve tonen waarbij ouders makkelijk kunnen meezingen of bewegen.

Dan is het tijd om op te staan. Stampend en zingend lopen we met de baby’s op schoot. Liyana vindt dit het leukste gedeelte. Ze beweegt haar hoofdje mee en gaat klappen. Heerlijk om samen te dansen. We nemen weer plaats op de grond wanneer Felice muzikaal speelgoed tevoorschijn haalt uit de tas. Er is genoeg voor alle baby’s. ‘Armen omhoog en omlaag, open en dicht.’ Félice moedigt iedereen aan om mee te doen en samen muziek te maken. Omdat er opnames plaatsvinden is het rustiger dan normaal, dat is een beetje jammer, maar we wisten van te voren dat er gefilmd zou worden. Desondanks zet het strijktrio een interactieve voorstelling neer en is iedereen zichtbaar aan het genieten.

Na een half uurtje is het tijd om afscheid te nemen. Een half uur is ook een mooie tijd voor een baby, zeker omdat het alweer bijna tijd is voor een middagdutje. Ook hier valt het mij op dat er voor elk baby aandacht is. Alle ouders mogen in een rij staan en de baby’s zeggen de muzikanten gedag. Heel is heel fijn om het concert op deze rustige duidelijke manier af te sluiten.

Liyana klapt nog even vrolijk na als we haar in de kinderwagen doen maar we zijn de straat nog niet uit, en ze valt in een diepe slaap. Pieter en ik besluiten om een terrasje te pakken en nog na te genieten van deze muzikale ochtend.

Wanneer ik andere ouders vertel over het babyconcert, worden ook zij enthousiast. En terecht, samen met je kind genieten van muziek is niet alleen super gezellig maar ook nog eens leerzaam. Je baby leert hoorbare auditieve connecties te maken. Bovendien, wanneer ze zelf aan de slag gaan met muziek maken, zullen de twee hersenhelften meer samenwerken. Een een bezoek aan een babyconcert is dus zeker aan te raden en een mooie manier om je baby al vroeg kennis te laten maken met muziek en instrumenten. Het is daarom mooi dat Krulmuziek verschillende optredens en concerten geeft door het hele land. Zoals zij zelf zeggen “Met muziek kun je niet vroeg genoeg beginnen.”

Muzikanten Hester Verhoeff (viool), Zdenka Procházkova (altviool) en Sebastiaan van den Bergh (cello) En Felice van der Sande

Wil je ook een babyconcert bezoeken van Felice kijk dan op haar website. Daarnaast geeft zij ook ‘muziek op schoot’ en andere workshops en cursussen. http://krulmuziek.nl/ en http://www.felicevandersande.nl


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *