Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Recensie – Ons bezoek aan de Apenheul

Gepubliceerd door Nurdan op

Met het gezin in het fotohokje

Afgelopen week hebben wij een bezoekje gebracht aan de ‘Apenheul’ in Apeldoorn. Een park van maar liefst 12 hectare grond waar de apen loslopen. We hebben een ontzettend leuk dagje gehad met het gezin en om alvast een beetje te verklappen: het park is echt kinder – en babyproof. Lees hieronder onze recensie.

Geen dierentuin maar een natuurgebied
De Apenheul is een groot park midden op de Veluwe. En dat merk je. Wanneer we van het parkeerplaats naar de Apenheul lopen, komen we eerst het ‘Berg en Bos’ en een klimpark tegen. De paden die naar de Apenheul leiden zijn omringd met bomen en planten en overal om ons heen is het mooi groen. We komen al helemaal in de stemming. Het is goed om te weten dat de Apenheul geen dierentuin is waarbij de dieren in een kooi of achter tralies staan, maar een bosrijk gebied is waarbij de apen 12 hectare grond hebben om op te leven. Het park is ingedeeld in verschillende gebieden: de apen lopen los op  natuurlijke eilanden en voorzieningen voor bezoekers zijn op het park. Het bijzondere aan de Apenheul is natuurlijk dat de apen op die eilanden helemaal los lopen. Ze kunnen op je schouders klimmen of net als bij ons: op de kinderwagen. Het geeft echt een kick om de apen van zo dichtbij te zien.

Enhar krijgt een speurtocht-tas

Spelen en leren
Bij de ingang van het park ligt er voor Enhar een speurtocht-tas klaar. Enhar is 12 maar hij kan nog echt genieten van dit soort dingen. Het maakt een bezoek aan het park gewoon net wat leuker. Omdat de apen nieuwsgierig zijn en alles uit je tas kunnen halen, mogen we ook een ‘aapvrije-tas’ lenen. Zodra we het park inlopen komen de aapjes ons al tegemoet. Liyana (7mnd) trappelt met haar beentjes en we houden haar goed in de gaten. Apen aaien is in het park namelijk verboden. De apen leven hier zo natuurlijk mogelijk en aaien hoort daar niet bij.

Een doodskopaapje komt even kijken naar Liyana

De apen komen zelf onze kant op of spelen lekker in de bomen. Het is rustig in het park en we zien veel loslopende apen. Een groepje ringstaartmaki’s lopen gewoon langs ons alsof we er niet zijn. Verderop zitten twee roodbuikmaki’s op de hekken.
In de middag is het voedertijd van de gorilla’s. We nemen plaats op de tribune en we hebben het geluk dat alle gorilla’s aanwezig zijn. Ik zeg bewust ‘geluk’ want het voeren van de dieren is geen show. Ook doen de dieren geen trucjes. Het kan dus ook zomaar zijn dat de gorilla’s na het eten gewoon weer uit het zicht verder gaan spelen Terwijl de ene verzorger de dieren paprika’s geeft, vertelt de ander het e.e.a. over de gorilla’s.Het personeel in dit park is erg vriendelijk. Wanneer de gorilla’s hebben gegeten stellen we de verzorger nog enkele vragen en hij neemt de tijd om deze te beantwoorden. Daarna mag Enhar nog met koffer op de foto.

Boa Boa – De leider van de gorilla’s

Restaurants 
Dan is het ook voor ons lunchtijd. We zijn dol op frietjes en daar kiezen we dan voor, maar er is nog zoveel andere keus. Ik vind de menukaart echt een pluspunt. Er zijn gewone hamburgers en vegetarische hamburgers tot gezonde broodjes en wraps met zalm. Van lekker slagroomijsjes tot vegan cornetto ’s. Heel fijn dat er dus niet alleen maar vette hap te verkrijgen is. De prijzen zijn prima en uiteraard zijn er ook kinderstoelen te verkrijgen. Enhar geniet tot slot nog even van zijn ijsje en ik kan ondertussen Liyana voeden.

Verschonen en voeden 
Met een baby op stap is het ook fijn om te weten hoe het staat met de voorzieningen. Verschonen kan bij toiletten, en yes, de verschoningstafel is niet alleen bij de dames-wc zoals je dat bij veel parken ziet, maar in een aparte kamer. Zo kan papa de luiers verschonen zonder boze blikken ( ja, die krijgt hij echt). Geen harde tafel die omlaag moet, maar een zacht aankleedkussen.

Borstvoeding geef ik gewoon in het park, maar mocht ik even
de rust willen opzoeken of willen kolven, dat kan dat in een EHBO kamer. De kamer is ruim en schoon. Er is een wastafel aanwezig en de deur kan op slot. Heel fijn dus. Wil je hier gebruik van maken, geef dat aan bij een medewerker. Een
flesje opwarmen kan natuurlijk ook. Een magnetron is aanwezig.

Spelen in het park
Er zijn verschillende speeltuinen en spelelementen in het park. De kleintjes kunnen klimmen en klauteren in de speeltuin en voor de oudere kinderen / jongeren zijn er ook quiz-palen en andere spellen. Enhar vindt de quizpalen het leukst. Met name het onderdeel ‘ruiken aan een de oksels van een gorilla vindt hij hilarisch. Als je in het park bent, mag je dit onderdeel niet overslaan. Daarna gaan we nog even touwtrekken om te kijken of we even sterk zijn als een gorilla en trekken we een sprintje. Verder staan in het park gratis fotohokjes, daar duiken we natuurlijk nog even in. Voor we naar huis gaan willen we nog wat apen gedag zeggen. We lopen langs de klimmende orang oetans en de berberapen die elkaar aan het ontvlooien zijn. Eigenlijk is een dagje in de Apenheul net te kort voor ons.

Berberapen
Enhar de speeltuin

Conclusie
Het is bijzonder om de apen van zo dichtbij te zien. Dat ze gewoon loslopen en zelfs op je schouders kunnen klimmen maakt deze park uniek. Voor zowel jonge – als oudere kinderen is het park geschikt en ook baby’s kunnen prima mee.  Een hele dag is eigenlijk net niet genoeg om alles te kunnen zien. Wij komen dus zeker nog een keer terug.

Extra info: De Apenheul steunt  projecten over de hele wereld om zo apen en hun leefgebied te beschermen. Een deel van de opbrengt van de Apenheul gaat naar de Natuurbehoudfonds. Door een bezoek te brengen aan de Apenheul, steun jij dit project en help je dus ook apen in het wild.
voor meer info: www.apenheul.nl


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *