Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Een mutsje na de geboorte, is dat wel echt nodig?

Gepubliceerd door Nurdan op

Pas geleden mocht ik een prachtige thuisbevalling begeleiden.
Moeder en baby deden het goed. Toen de baby werd geboren mocht hij lekker met mama en papa in bed knuffelen. Alleen waren de verloskundige en kraamzorg een beetje in paniek: ze konden geen mutsje vinden. Terwijl ik ze hielp met zoeken gaf ik aan dat er geen reden is tot paniek. De baby is gezond, hij doet het goed en ligt nu tegen mama aan, een mutsje heeft dus geen haast.
Maar waarom krijgen baby’s eigenlijk een mutsje op, en is dit echt nodig?

De eerste dagen

Het hoofdje van de baby is bij geboorte vaak een beetje groot in verhouding van de rest van het lichaam. Hierdoor verliest de baby via het hoofd ook warmte. Omdat het buiten de baarmoeder kouder is, kan een baby zijn temperatuur nog niet helemaal zelf reguleren.  Dit kost best veel energie. Daarom krijgen de meeste baby’s direct een mutsje op bij geboorte. Hierdoor gaat niet alle energie van de baby verloren en kan de baby alle energie gebruiken voor de groei en ontwikkeling van de hersenen en organen. Wanneer een baby niet direct bij mama of papa kan, is een muts de eerste dagen dus een fijne manier om de temperatuur van de baby goed te houden.

Ruiken aan je baby

Wanneer je je baby wel in je armen kunt nemen, is een mutsje dus eigenlijk ook helemaal niet nodig.
Zeker als je huid op huidcontact hebt (samen bedekt) kan je baby perfect op temperatuur komen. Dit is een hele fijne en natuurlijke manier voor de baby. Bovendien kun je op deze manier ruiken aan het hoofdje van je baby, en deze laatste is echt goed om te doen. De geur van je baby de eerste dagen/weken is namelijk superlekker en zorgt ervoor dat jij oxytocine aanmaakt. Deze hormoon zorgt ervoor dat je een band kunt opbouwen met je baby, dat je borstvoeding goed op gang komt en dat je snel kunt herstellen van de bevalling. Zo’n mutsje zit dan alleen maar in de weg!

Wanneer wel een muts?

Wanneer je baby dus lekker bij jou ligt is, is een mutsje niet nodig. Leg je je baby weg, is huid op huid contact niet mogelijk, of ga je naar buiten, dan is het wel handig om een mutsje te gebruiken. Let er dan op, dat je een zacht ademend stofje kiest zoals wol of zacht katoen. Je kunt kiezen voor losse mutsen of voor strikmutsjes die je onder de armen knoopt. Zo blijft het voorhoofdje vrij om te veel aan warmte kwijt te raken en raak je het mutsje ook niet kwijt.

Heb jij een mutsje gebruikt bij je newborn of welk mutsje wil je gebruiken?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *