Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Hoe de inrichting van de babykamer belangrijk is voor een goede slaap van je baby. Wat zegt Feng Shui expert Darina?

Gepubliceerd door Nurdan op

Kamertje van Liyana, nog niet af

Een van de leukste dingen om te doen als voorbereiding voor de baby, vond ik het uitzoeken en inrichten van de babykamer. Samen met Pieter kon ik uren op Pinterest kijken en mood-boards maken. We kwamen er alleen niet altijd uit wat we precies wilden. De babykamer is klein en we vroegen ons af hoe we daar iets moois van konden maken.

Tijdens een baby-fair ontmoette ik Darina Veen. Darina is afgestudeerd in Bouwfysica aan de Technische Universiteit en houdt zich nu bezig met Feng Shui – interieur inrichting. Op de babyfair gaf Darina een workshop ‘Feng Shui in de babykamer’. De ouders leerde hoe zij de babykamer zo kunnen inrichten dat baby’s zich veilig en geborgen voelen. Onrustige baby’s, baby’s die niet goed kunnen slapen; soms kan het liggen aan het ontbreken van balans in de kamer. Feng-Shui, dat klonk in eerste instantie zweverig voor ons. In deze blog kun je lezen waarom Feng Shui echter helemaal niet zweverig is en waarom kleuren, meubels en materialen belangrijk zijn voor een goede slaap en geluk van je baby. We nodigden Darina bij ons thuis uit en kregen handige tips en advies voor onze babykamer.

Wat is Feng Shui
Van tevoren moesten we een plattegrond en een aantal foto’s van de kamer opsturen. Zo kon Darina  alvast haar voorbereidingen maken. Ik moet toegeven dat we best zenuwachtig waren. Maar het kwam helemaal goed. Eenmaal zover leerde Darina ons onder het genot van een kopje thee dat Feng Shui een filosofie is, een manier van leven. Het zorgt ervoor dat we leren balans te creëren met onze omgeving. Je kent vast wel het gevoel dat je ergens binnenkomt en dat het er gezellig en fijn is ingericht en dat je je er snel thuis voelt of misschien juist het tegenovergestelde, dat je er zo snel mogelijk weg wilt. Kleuren, materialen, lichtinval, planten en hoe de meubels staan – bepalen allemaal hoe de sfeer is in huis en hoe de energie flow is.

Darina, Nurdan en Liyana

Ook in het bedrijfsleven zijn er talloze onderzoeken die aantonen wat het effect is van licht, warmte, lucht en geluid op het binnenklimaat en wat voor effect dat heeft op de werknemers. Ook dit is Feng Shui: ‘het biedt ons doeltreffende middelen om ons – leef en woongenot te verhogen.’ Niks zweverigs aan, ik noem het eigenlijk juist een stukje bijzondere wetenschap.

De kamer van Liyana en tips
We hadden geleerd wat Feng Shui is, toen werd het tijd om een kijkje te nemen in de babykamer. Samen liepen we naar boven en er verscheen een glimlach op het gezicht van Darina. We kregen complimenten over de kleuren die we hebben gebruikt. Wit en zachtroze. De planken met accessoires zijn goed op elkaar afgestemd en de kamer is niet te druk ingericht. Yeah, dat hadden we heel goed gedaan! De lamp in de slaapkamer is doorzichtig en rond. “Jullie zijn er bijna”, zei ze en vroeg me of ik naast het bedje van Liyana wilde staan. Zoals je kunt zien op onderstaande foto, staat deze onder het raam. Darina keek me aan en vroeg me wat ik voelde. Voor het eerst ging ik echt bewust op die plek staan. Ik keek naar buiten, ik zag de ramen van de buren en ze zagen mij. Ineens realiseerde ik me dat ik me bekeken voelde en voelde me zeer kwetsbaar. Wanneer het bed van de baby onder een raam staat, biedt het geen geborgenheid en is het onhandig i.v.m. tocht. De ruimte is te open. Het gevolg is dat een baby niet goed in slaap kan vallen of kan doorslapen.

Darina adviseerde ons daarom om het bedje te verplaatsen in het meest geborgen plakje van de kamer, zodat je een veilig cocon creëert waar baby zich veilig en geborgen voelt en fijn kan slapen. Het liefst langs de muur en zo, dat ook het hoofdje van de baby beschermd wordt. Een goed alternatief is om het hoofdje te beschermen, bijvoorbeeld met een gordijntje. Eigenlijk klinkt dat niet meer dan logisch. Ook wij volwassenen liggen graag met ons hoofdeinde tegen de muur.

Advies van Darina: Hoofdeinde tegen de muur en een hemeltje. Bron foto https://aukgaaf.com

Vervolgens werden we ook gewezen op het muziekmobieltje boven het bed. Alhoewel we deze niet pal boven het hoofdje hebben gehangen maar meer in het midden van het bedje, adviseerde Darina  om deze helemaal weg te halen.  “Hoe zou jij het vinden als je al moe bent, maar dat er constant iets boven je hoofd hangt? Hoe mooi en vrolijk het ook is, een baby kan zich onrustig voelen als er iets ‘groots en dreigends’ boven zijn/haar hoofd hangt.” En ze heeft gelijk, dit zou ik ook vervelend vinden.

Kleuren en materialen
Toen was het tijd voor de sfeer in de kamer. Kleuren en materialen zijn hier bepalend. Felle kleuren en drukke patronen maken een kind actief, onrustig of zelfs angstig. Gelukkig was daar bij ons geen sprake van. We hebben wit en roze gebruikt, hoewel het zachte kleuren zijn, kregen we toch een aantal tips om de kamer nog fijner en zachter te maken:

Op het bed ligt een mooi zacht dekentje, dat mogen we verder trekken in de inrichting. Het tapijtje op de grond mag groter. En omdat we nog gordijnen nodig hebben, kregen we het advies om hier ook voor zacht materiaal te gaan. De lamp in de kamer dat rond is komt mooi overeen met de balletjes bij het bed. Mochten we echter in de toekomst een andere lamp willen, dan is de tip om een lamp van stof te gebruiken.

Kleuren wit en zacht roze. Spulletjes afgestemd op thema wolk en oogjes

Emotioneel
En toen gebeurde er iets. Het voelde alsof de kamer van Liyana ineens niet meer ‘een babykamer’ was, maar echt de kamer van Liyana werd. We kregen zin om die puntjes op de i te zetten. En hoe moet ik dit schrijven, ik werd op een of ander manier ook beetje emotioneel. Gelukkig vond Darina dat niet erg en kreeg ik nog een dikke knuffel van haar.

Inmiddels zijn Pieter en ik aan de slag gegaan met de kamer. Het is nog niet helemaal af. Niet omdat we niet weten wat we moeten doen, maar gewoon omdat we tijd nodig hebben om nog opzoek te gaan naar wat spullen. Dat is prima. Liyana ligt nu nog eventjes  naast mij in een Co-sleeper, maar we weten nu in ieder geval hoe we een harmonieus kamer kunnen creëren waarin Liyana zich veilig en gelukkig voelt.  Dankjewel Darina voor je waardevolle tips.

Wil jij nog meer tips voor de babykamer? Kijk dan op de pagina van Darina en email haar jouw vragen. Darina geef ook regelmatig workshops over Feng Shui.
https://www.feng-shui-design.nl/


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *