Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Heeft je baby extra water nodig met warme temperaturen?

Gepubliceerd door Nurdan op

Elke dag twee liter water drinken is het advies wat velen van ons wel kennen. Nu ik borstvoeding geef, lukt dat ook. Zodra ik Liyana aanleg, voel ik een enorme dorst opkomen. Daarom heb ik altijd een flesje water bij me. Maar hoe zit het dan met baby’s? Zeker met deze temperaturen vragen ouders zich af of ze hun baby niet extra water moeten geven.

Het antwoord is simpel. Tot 6 maanden heeft jouw baby voldoende aan jouw melk of aan de flesvoeding. Deze bevatten genoeg vocht waardoor een baby geen extra water nodig heeft.

Borstvoeding en water
Geef je borstvoeding, dan is jouw melk zelfs in het eerste jaar hoofdvoeding en heeft je baby geen extra water nodig. Jouw melk past zich aan de behoeftes van je baby. Dus ook met wisselende temperaturen zal de samenstelling van jouw melk zich aanpassen. Bij sommige moeders kan de melk er wateriger uit zien. Belangrijk is hierbij wel dat je voedt op verzoek. Zo kan je baby drinken wanneer hij/zij dorst heeft. Je zult merken dat je baby waarschijnlijk vaker zal komen maar korter zal drinken. Bied zelf ook regelmatiger de borst aan je baby.

Flesvoeding en/of wanneer wel water?
Is je baby 6 maanden en ben je gestart met bijvoeding, dan kun je je baby slokjes water aanbieden uit een beker. Zo kan je kind oefenen met drinken uit een bekertje. Ongezoet thee of water met fruit is ook mogelijk. Diksap of andere zoete drankjes worden sterk afgeraden. Dit geldt ook voor flesvoeding. Daarnaast kun je bij flesvoeding eventueel extra water gebruiken tijdens het voorbereiden van de fles. Zo’n 15 a 20 cc extra water is voldoende.

Waarom geen water onder de 6 maanden?
Voor borstvoeding geldt: wanneer je baby water krijgt, zal het mogelijk minder aan de borst willen komen. Het maagje wordt dan gevuld met water waardoor hij/zij geen hongersignaal zal krijgen. Het gevolg is dat je productie kan dalen. Dit werkt trouwens ook zo bij flesvoeding: wanneer je je baby water aanbiedt, zit je baby snel vol en zal het sneller flesvoeding weigeren. Bij beiden is het gevolg dat je baby minder voedingstoffen binnen krijgt.

Daarnaast zijn de nieren van baby’s onder de zes maanden nog niet helemaal ontwikkeld. Onderzoekers van het Amerikaanse John Hopkins Childeren Center in Baltimore geven aan dat water laten drinken voor het zesde maand zelfs gevaarlijk kan zijn. Wanneer je baby te veel water krijgt, zal het te veel natrium afvoeren. Het gevolg kan dus een watervergiftiging zijn.

Waar moet je verder op letten?
Geef je borstvoeding dan is het belangrijk dat je zelf genoeg water blijft drinken. Ook is het goed om de plasluiers van je baby in de gaten te houden. 4 a 6 wegwerpluiers per dag gemiddeld.
Het kan zijn dat je baby niet direct water uit een bekertje wil drinken, dit is niet erg, blijf oefenen. 

Ben je bang dat je baby het bekertje steeds omgooit? Dan is de
Miracle 360 sippy cup Drinkbeker misschien wel iets voor jullie. De drinkbeker is een handige beker waarbij je kindje vanuit alle kanten het water drinken, het is knoeibestendig omdat de klep automatisch sluit na het drinken. Bovendien is het beter voor de tandjes dan een tuit. De drinkbeker is te verkrijgen via bol.com


1 reactie

Ice ice baby – Met deze 10 tips blijven jij en je kindje lekker koel. - Bella Mama · 25 juni 2019 op 10:22

[…] 10. Blijf voldoende water drinken. Baby’s onder de 6 maanden hebben geen water nodig. Meer info, zie link: http://bellamama.nl/heeft-je-baby-extra-water-nodig-met-warme-temperaturen/ […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *