Behandelingen aan huis

6 dagen per week, ook avond en weekend * (Vrijdag gesloten)

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Bumbo kinderstoel en loopwagen, wat zegt de kinderfysiotherapeut?

Gepubliceerd door Nurdan op

Baby’s groeien snel. Contact maken met je baby wordt makkelijker en vaak ook leuker. We betrekken graag onze kinderen bij activiteiten die we doen. Samen aan tafel zitten, of door het huis ’wandelen’.
Daarbij gebruiken sommige ouders ook wel eens hulpmiddelen zoals een Bumbo kinderstoel of een loopstoeltje. ‘Het is zo gezellig als ze aan tafel komen zitten, of ik vind het maar zielig dat mijn baby de hele dag op de grond ligt’ zijn de meest gehoorde uitspraken die ik van ouders hoor. Maar hoe veilig of handig is zo’n kinderstoel of loopwagen? Bella Mama vraagt het aan de kinderfysiotherapeut.

Geen actieve zithouding
De Bumbo kinderstoel is een zachte stoel waar baby’s vanaf drie maanden in kunnen zitten. Het zou de baby kunnen helpen om zelfstandig rechtop te blijven.  
Anne-Marie is al sinds 2000 kinderfysiotherapeut. We vragen haar wat ze van de Bumbo kinderstoel vindt.
Anne Marie geeft aan dat de Bumbo geen actieve zithouding vraagt van de baby. Het stoeltje drukt als het ware de baby op zijn plaatst. Bovendien wordt alleen de onderrug gesteund en niet de bovenrug. Hierdoor zakken baby’s een beetje weg in de stoel of buigen ze voorover. Op deze manier dwing je een baby in een positie die nog niet goed voor hem/haar is.

Mijn kind kan al zijn/haar hoofdje goed rechtop houden.
Maar hoe zit het met baby’s die ouder zijn en wel al een beetje rechtop kunnen zitten? Een goede zithouding vraagt niet alleen om een goede hoofdbalans maar ook een rompbalans. Dat betekent dat een baby helemaal zelfstandig moet kunnen zitten, zonder hulp van buitenaf voor hij/zij ook in een stoeltje mag. Kan je baby dit nog niet, dan is het dus te vroeg. Hoe gezellig het ook klinkt om samen aan tafel te zitten, je baby is hier niet klaar voor.
Dit zelfde advies geeft Anne-Marie ook over loopstoelen. ‘Het ziet er gezellig en grappig uit. Een baby in een loopstoel. Maar ook hier is er sprake van een niet actieve houding. De baby gebruikt alleen zijn/haar teentjes en gaat teenlopen. ‘

Hoe kan ik een actieve houding dan wel stimuleren?
Wil je je baby stimuleren om actief het hoofdje en romp te gebruiken? Leg je baby dan lekker op de grond (gebruik een zacht kleed of speelmat) en plaatst wat speelgoed om hem/haar heen. Geen boog waar de baby alleen naar boven hoeft te kijken, maar echt speelgoed waar hij/zij naar kan proberen te grijpen. Dit zorgt ervoor dat je baby gaat oefenen met draaien, hoofdje tillen en grijpen. Denk bijvoorbeeld aan sambabal, een knisperend boekje of een zachte knuffel. Je baby is dan niet alleen aan het oefenen met zijn motoriek maar ook met de tastzintuigen. Ook kun je zelf op de grond zitten en je baby tussen je benen klemmen. Een ideale positie om bijvoorbeeld ook samen een boekje te lezen. Mocht je wel een stoel of gebruiken, dan adviseert de kinderfysiotherapeut om dit niet meer dan 5 minuten per dag te doen. Een loopstoeltje raadt ze helemaal af.

Liyana en Anne-Marie
Liyana op een speelmat

Kan het kwaad?
Het antwoord is simpel. ‘Nee, het kan geen kwaad.’ Want ja er zijn genoeg baby’s die wel in een kinderstoel hebben gezeten met 3 maanden en ook een loopstoeltje thuis hebben. Deze blog is ook slechtst bedoeld als advies en het geeft aan wat de voorkeur heeft en past bij de motorische ontwikkeling van baby’s. Uiteraard moet jij als moeder doen wat goed voor jou voelt en kijken naar de ontwikkeling van je eigen baby.

Heb jij een bumbo kinderstoel in huis of een loopstoel?

Met dank aan:

https://kinderfysiotherapiedelft.nl/


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *