Het leed dat buikkrampjes heet. 5 tips tegen buikkrampjes
De eerste weken van de baby bestaan vaak uit drinken en slapen. Tenminste over het algemeen. Maar de eerste weken van de baby staan ook vaak in het teken van buikkrampjes. Helaas hebben bijna alle baby’s er last van. De een soms minder dan de ander, maar dat ze vervelend zijn is zeker. Ook onze dochter Liyana had de eerste weken last van haar darmen. Gelukkig kon ik de pijn wel een beetje verzachten voor haar. Lees hieronder mijn tips
1. Masseren
De maag – darmstelsel is bij jonge baby’s nog niet helemaal volgroeid. Dit betekent dat voedsel niet helemaal verteerd wordt. Hierdoor krijgt een baby last van gasvorming en kramp. Door het buikje van je baby met de klok mee te masseren, help je de darmen een handje mee om deze gassen af te voeren. Dit kan over de kleertjes, maar het fijnst voor de baby is natuurlijk gewoon op zijn/haar blote buik met verwarmde massageolie. Tijdens het masseren komt er trouwens bij ouder en kind oxytocine vrij, dit werkt niet alleen pijnstillend maar het zorgt ook voor een hechtere band tussen jullie twee. Neem dus lekker de tijd om je baby een buikmassage te geven.
2. Draagzak
Liyana is inmiddels 6,5 maanden maar ik draag haar nog dagelijks in een draagzak. Een draagzak geeft een baby een veilig gevoel. Je baby kan jou ruiken en horen, buik tegen buik. Niks geeft meer troost dan dichtbij mama of papa te zijn. Neem de tijd om je baby te troosten. Bovendien heb je als ouder ook weer even je handen vrij als je baby in een draagzak zit. Let wel op dat je een ergonomische draagzak hebt, dit is beter voor de heupen van je baby (en voor jouw rug).
3. Boertjes laten
Of je baby nou fles – of borstvoeding krijgt, baby’s kunnen soms erg gulzig of onrustig drinken. Hierdoor komt er veel lucht in de darmen terecht en dit veroorzaakt weer kramp. Tussendoor je baby goed laten boeren kan verlichting geven. Onze verpleegster zei dat baby’s geen boertjes hoeven te laten bij borstvoeding, maar ik kan je vertellen dat Liyana een kei is in het laten van boertjes. Tussen het wisselen van de borst en na afloop gewoon laten boeren dus. En drinkt je baby uit een zogenaamd speciale fles, ook dan adviseer ik je om je baby te laten boeren.
4.Voeding
Hier lopen de adviezen uiteen als het gaat om borstvoeding. De een zegt dat wat je eet geen effect heeft en weer anderen zeggen dat ze duidelijk aan hun kind merken wanneer mama bepaalde voedingsmiddelen heeft genuttigd. Ik zelf denk dat het per persoon verschilt. Ik zie bij Liyana geen verschil als ik pittig heb gegeten, maar bij melkproducten daarentegen wel. Zelf ben ik lactose-intolerant, maar eet ik zo nu en dan wel chocolade (ik krijg er achteraf wel last van, maar goed). Toen ik een eet- dagboek bijhield, zag ik duidelijk dat Liyana meer krampjes had en zelfs ging spugen als ik melkproducten had genuttigd. Kijk dus goed naar je eigen baby. Een eet- dagboek kan trouwens ook bepaalde allergieën aan het licht brengen zoals koemelkallergie. Vermoed je een allergie bij je baby, raadpleeg dan een arts
5. Warm houden
We kennen het allemaal wel, een warmtekruik tegen buikpijn. Ook voor baby’s is dit fijn. Warmte geeft verlichting en zorgt ervoor dat een baby zich kan ontspannen. Je hebt niet per se een speciale (dure) babywarmer nodig. Een warme (hydrofiele)handdoek tegen de buik van je baby werkt ook goed. Controleer natuurlijk wel even of het niet te warm is.
Heb jij nog tips tegen buikkrampjes bij baby’s?
PS: Tussen de 6 en 8 weken heeft je baby het meest last van buikkrampjes. Daarna zal het geleidelijk afnemen. Duurt het naar het jouw gevoel te lang, of twijfel je of er meer aan de hand is met je baby, raadpleeg dan een arts.
0 reacties