Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Uitjestip: bezoek een kamelenmelkerij in Nederland

Gepubliceerd door Nurdan op

Omdat we vanwege de corona niet naar het buitenland gaan, merk ik dat we veel actiever zoeken naar uitjes in eigen land. En die zijn er! Zo zijn we afgelopen week naar een kamelenmelkerij Smits geweest in Noord-Brabant. Eigenlijk zijn het dromedarissen, maar omdat er kamelenmelk wordt verkocht en dromedarissen eigenlijk een 1 bultige kamelen zijn, heet het een ‘Kamelenmelkerij”.  Het is de enige kamelenmelkerij van Europa die als enige legaal kamelenmelk mag verkopen. Daarnaast zijn er veel activiteiten voor jong en oud en zelfs een B&B als je wilt overnachten.
In deze blog lees je over de ‘vakantie- safari” die we op de boerderij hebben gedaan.

De melkerij

In een prachtige omgeving staat Kamelenmelkerij Smits. De kamelenmelkerij is een groot boerderij met verschillende stallen, zalen en zelfs een restaurant. Het bedrijf heeft in feite alleen dromedarissen maar ze worden ook wel eenbultige kamelen genoemd. Op de boerderij zijn bijna 100 kamelen, waarvan er 25 worden gemolken. De dieren zitten in de stallen of lekker buiten op een groot weiland en zijn geïmporteerd van de Canarische eilanden. Je kunt de boerderij los bezoeken of meedoen met verschillende activiteiten.

Buitenterras met geweldig uitzicht
Het programma

Om 11:30 kregen we eerst informatie over de kameel en de melkerij.
Zelf heb ik hier niet gezeten omdat Liyana nog te jong is, maar van oma en van Enhar heb ik begrepen dat het een interessante presentatie is.
Ik ging met Liyana alvast de dromedarissen bezoeken. Een jongere dame die op de boerderij werkt, kwam ons vriendelijke te woord staan.

Even later kwam de groep weer terug en liepen we met zijn allen naar de stallen. Hier mochten we de dieren aaien, wel alleen hun nek i.v.m. corona-maatregelen. Eerst vond ik het een beetje spannend, maar het zijn gewoon lieve beesten. Bovendien staan de verzorgers erbij, en begeleiden ze de bezoekers. We hadden ook geluk dat er kalfjes waren. Ook die mochten we zien en aaien.

Vervolgens mochten we met de dieren op de foto. Dit gedeelte vond ik best toeristisch, even op de dromedaris, foto en klaar. Maar goed, we zijn nu ook toeristen in eigen land en er waren best veel bezoekers.

Hierna gingen we met zijn allen naar buiten en werd de groep in tweeën gesplitst. De ene groep mocht alvast kamelenmelk proeven en wafels bakken. De andere groep mocht de kalfjes de fles geven. Het is zo leuk om de dieren te voeren! De verzorgers weten alles van de dieren af en beantwoorden alle vragen van bezoekers. De smaak van de melk is prima, het lijkt een beetje op koemelk met een smaakje. Bijzonder: de melk is geschikt als je lactose-intolerant bent!

Tot slot mochten wij ook wafels bakken. Lekker buiten op het terras met uitzicht op de dromedarissen. Ondanks de splitsing was het best druk. De dames van de bediening raakten een beetje gestrest vanwege de stroomstoring door overbelasting door de wafel- apparaten maar ondanks dat bleven ze vriendelijk.


Binnen is er een groot restaurant, waar je kunt uitkijken over een binnen-verblijf.  Hier lag een dromedaris die net een dag oud was. Het is een fijn plekje om een drankje te doen. Naast de wafels (die in de prijs is inbegrepen), kun je hier dus ook tosti’s en drankjes bestellen, of kamelenijs krijgen. Ik mis wel een gezonde traktatie, maar dat is iets wat ik nou eenmaal graag zie.

Het restaurant heeft ook een hoekje met kleurplaten en een groot bordspel, zodat kinderen zich kunnen vermaken wanneer ouders even een drankje willen doen. Terwijl mijn zoon en oma lekker aan het smullen waren van de wafels, kon ik ook Liyana verschonen. De verschoningsruimte is basic maar schoon.

Prima verschoningsruimte, de groep was net binnen geweest vandaar het zand

Al gauw was het alweer 13:30 en was de dag afgelopen. We hebben nog even in het winkeltje zeepjes en melk gekocht voor thuis en toen was het alweer tijd om te vertrekken.

Conclusie

De kamelenboerderij is een leuk uitje voor een ochtend of middag. Kinderen leren veel over de dieren en het is leuk dat ze zo actief worden betrokken bij het verzorgen van de dieren. De vakantie-safari bestaat wel uit een grote groep, dus als je meer rust wilt, en kort de dieren wilt bezoeken, kies dan voor een andere activiteit zoals de Discovery safari.
Bij deze safari krijg je een speurtocht in een tasje en mag je zelf de melkerij ontdekken. Melk proeven en de dieren ontdekken kan ook. Dit allemaal kost maar €5.
In de omgeving kun je wandel- en fietstochten maken en is er een zorgboederij met struisvogels en ezels. Kortom de boerderij is een bezoekje waard!

Meer weten: https://www.kamelenmelk.nl/


2 reacties

Melek dasdemir · 24 juli 2020 op 08:48

Zo fijn dat je alles leuk en gedetailleerd met ons heb gedeeld. Lijkt me heel leuk om er ook heen te gaan. Ik ga het even opzoeken. Dank je wel voor de moeite en het delen

    Nurdan · 5 augustus 2020 op 08:24

    Hoi Melek, dankjewel voor je reactie! Graag gedaan. Heel veel plezier als je gaat

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *