Wat heeft de kraamvrouw/ nieuw gezin echt nodig? 10 tips voor kraamvisite om wél te doen
Je kent ze vast wel, tips voor kraambezoek van dingen die je niet moet doen wanneer je een bezoekje brengt aan kersverse ouders. Geen ongevraagd advies geven, niet te laat komen, je hebt ze vast weleens gelezen. Maar wat kun je dan wel doen als kraamvisite? Lees onderstaande tips en kom erachter wat kraamvrouwen nou echt willen.
1. Eten
De eerste dagen met de baby zijn enorm druk in huis. Terwijl ik aan het herstellen was, nam mijn man de zorg over van ons zoontje en het huishouden. Ontbijt, lunch, alles werd door hem klaargemaakt. Ook de koffie, thee en lekkers voor kraamvisite. Zo nu en dan nam iemand weleens eten mee. Oh wat was dat fijn zeg. Je helpt het nieuwe gezin echt door te vragen of je een maaltijd voor ze kan meenemen. Al is het maar een simpele lunch. Daarom bij mij stipt op nummer 1: neem iets te eten mee
2. Handje helpen
Niet iedereen vindt het prettig, maar ik kon het echt waarderen als bezoek mijn man even wilde mee helpen om borden met restjes muisjes nog in de vaatwasser te doen. Stel niet een algemene vraag of je ergens mee kunt helpen, want het antwoord is dan waarschijnlijk toch ‘Nee, bedankt’. Wees specifieker: ‘Waar ligt de stofzuiger, dan kan ik de woonkamer voor jullie stofzuigen’, of ‘Ik wil de keuken graag voor je opruimen’
3. Nuttige cadeaus
Klinkt misschien ondankbaar, maar hey, nu we toch eerlijk zijn: een baby heeft echt geen 15 knuffels nodig. Vraag gewoon wat de baby of de ouders nodig hebben. Een vriendin van ons was helemaal te gek, die had bijna alles van het verlanglijstje gekocht. We zijn er nog steeds van onder de indruk
4. Blijf een half uur tot drie kwartier
Ok, je mag dan niet te lang blijven hangen, maar wat is dan wel ideaal?
Het antwoord; een half uur, max drie kwartier. Hoe gezellig het ook is, al krijg je de indruk dat ouders het ook gezellig vinden. Soms moet jij de verstandige zijn en ouders in bescherming nemen. Zeker de eerste dagen. Is de baby al een paar weken oud, dan kan het geen kwaad om een uur, anderhalf uur te blijven.
5. Andere kinderen
Denk ook aan andere kinderen in het gezin. Echt, ook al doet iedereen zijn best, na een simpele ‘En hoe gaat het met de grote broer/zus?’ gaat de aandacht toch naar de baby. Dus, geef andere kinderen in het gezin ook meer aandacht. Misschien kun je een spelletje met ze doen, of vraag of je met ze mee kunt naar de speeltuin. Een cadeau meenemen is helemaal ideaal. Het hoeft niet iets groots te zijn.
6. Nog even over die cadeaus
Soms heeft een baby echt al genoeg. Een leuke tip is om een gezamenlijk groot cadeau te geven. Denk bijvoorbeeld aan een cadeaubon voor een familie- shoot door een professionele fotograaf. Of een bon voor de schoonheidsspecialist of kapper voor mama Zo kan het gezin na de kraamtijd nog lang nagenieten van jullie cadeau. Origineel en superleuk.
7. Vraag en luister
De gesprekken tijdens de kraamtijd zijn vaak algemeen. ‘Hoe is het? Je bent vast trots’ etc. Probeer, als je de ouders goed kent, te vragen hoe het echt met ze gaat. Geef ouders ook de ruimte om te vertellen als het misschien even niet zo goed gaat. Dat ze moe zijn, en hulp kunnen gebruiken. Vraag hoe iemand zich voelt en wees niet suggestief. En alsjeblieft, ga niet vragen wanneer iemand weer gaat beginnen met werken, of wanneer ze een volgend kindje willen.
Ohja, dat is weer een niet-tip. Sorry.
8. Maak foto’s
Niet alleen van de baby, niet alleen jij met de baby, maar van het gezin. Mijn man en ik keken onlangs wat foto’s terug van onze kraamtijd. En we zien bijna alleen maar foto’s van Liyana met visite. Enkele keren staan wij erbij. Maar foto’s van ons als gezin zijn er maar weinig. Dus pak die camera en maak een foto van het gezin. Een foto van papa die beschuit aan het smeren is, is ook een mooi plaatje, toch?
9. De baby
laat de baby liggen. Klaar. Als jij vraagt of je de baby mag vasthouden, vinden ouders het vaak moeilijk om nee te zeggen. Een baby is nog zo kwetsbaar, net uit de buik van mama. Alle nieuwe geluiden, aanrakingen en geuren zijn echt teveel voor een pasgeboren baby. Zeker die eerste dagen. Vraag dus niet of je de baby mag vasthouden, wacht tot ouders het zelf voorstellen. Je kunt ook een baby bewonderen als hij/zij bij ouders op schoot ligt.
10. Was zichtbaar je handen
En als je dan toch de baby mag vasthouden. Zeg dan hardop dat je je handen gaat wassen. Het blijft voor sommige ouders moeilijk om te vragen of je dat wil doen.
Waar hadden jullie behoefte aan?
0 reacties