Review zindelijksheidsbox + proefpakketje
En, is ze al zindelijk? Een vraag dat in het rijtje past of ze al doorslaapt en gestopt is met het krijgen van borstvoeding. Zindelijk leren worden, het verschilt per kind. Mijn zoontje was al vroeg zindelijk, maar met Liyana was ik wat later gestart en weer gestopt. Iets met zwangerschap en verbouwing. Het zijn maar luiers dacht ik, tot die luiers toch een beetje begonnen te ruiken. En eerlijk is eerlijk, met een baby op komst is het toch fijn als er 1 uit de luiers is. Liyana was bijna 2,5 jaar toen mijn oog viel op de zindelijkheidsbox. De zindelijkheidsbox belooft dat je kindje in 1 week zindelijk kan leren worden. Nou dacht ik, kom maar op. In deze blog schrijf ik mijn ervaring met de zindelijkheidsbox
De zindelijkheidsbox bevat alles wat je als ouder/verzorger nodig hebt om een fijne start te maken met de training wanneer je kind 1 of meerdere signalen afgeeft. Deze signalen zijn al heel simpel: Kan hij/zij lopen, iets duidelijk maken zonder spraak. Kan hij/zij eenvoudige taakjes begrijpen/uitvoeren/nadoen? En geeft hij/zij aan dat er iets in de luier is en al nee zeggen? Dan kun je beginnen met de training. Bij 2,5 jaar kun je sowieso starten met de box.
In een stevige – en mooi ingepakt doosje kwam de zindelijkheidsbox binnen. Alleen al het openmaken ervan is een feestje. Liyana zag de stickers en wilde al direct plakken. Verder bevat de box een trainingsprogramma, instructiekaarten, een schema om bij te houden wat het plasgedrag is van je kindje, stickerkaarten en natuurlijk een diploma. Zelf schaf je nog een potje, verkleiner, onderbroekjes en kleine kadootjes aan. Wij hadden geen potje gebruikt, omdat Liyana nog wel wist dat plassen op de wc gebeurt, in plaats daarvan hebben we direct de verkleiner gebruikt. De zindelijkheidsbox gaat vooral uit van een positieve benadering, waarbij kinderen zelfvertrouwen krijgen en op een leuke manier zindelijk leren worden. Top, want dat is ook hoe wij het willen doen.
We hebben ook de kadootjes aangepast naar dadels. Omdat we 15 kleine kadootjes toch iets van het goede vonden (lees de action en de Hema waren dicht haha). Maar dat kan dus prima, want de box laat zeker ruimte over voor eigen inbreng afgestemd op jouw kind
Dag 1 en dag 2
Luier uit, onderbroek aan, instructies gegeven. Alles gereed. Laat de dag maar beginnen. Binnen een uur heeft Liyana op de grond geplast en gaat ze er in stampen en lachen. Ehm nee schat dat is niet echt de bedoeling. Plasje in haar broek? Ze speelt gewoon verder. Het lijkt haar helemaal niks te doen. De hele dag staat in het teken van observeren van haar plasgedrag. Wanneer eet en drinkt ze, hoelang duurt het voordat ze gaat plassen en hoe herken ik het. Twee pittige dagen met het een na het ander ongelukje waarbij ik twijfel of ze er wel klaar voor is.
Dag 3
Yes, Liyana geeft aan dat ze in haar broek heeft geplast en ze gaat heel ongemakkelijk lopen. Ze heeft dus degelijk wel door hoe het werkt. Zo nu en dan vraag ik zelf of ze moet plassen. Ik weet dat ze er zelf aan moet denken om er bewust van te worden, maar eerlijk is eerlijk, van al dat schoonmaken word ik een beetje koekoek. En het werkt, soms loopt ze direct mee soms net te laat. Het maakt niet uit. Een positieve associatie met plassen en wc, dat is wat we nu willen. Niet boos worden, gewoon positief blijven. Blijven proberen daar gaat het om. Uiteraard belonen wij haar uitgebreid. Niet 1 sticker, nee mevrouw wil er 3. Ook goed. We juichen en we dansen en ze vindt het geweldig. En als de eerste vel vol zit, mag ze lekker dadels eten! Ik krijg hoop!
Dag 4
“Neeee” gilt Liyana, Ze weigert om op de wc te gaan. Ze is het zat. Gewoon Boem, ineens lijkt ze er klaar mee te zijn. En weet je wat zo bizar is. Ik spreek met andere moeders en ik kijk in het boekje: haar gedrag is heel normaal! Ook kinderen kunnen het zat zijn. En precies mijn emoties worden beschreven: kan ze dit wel, is het niet te vroeg, moet ik wel doorgaan? Maar andere moeders en het boekje overtuigen me. Echt, nog even doorzetten. Dag 4 is even pittig. Maar we gaan door. Fijn dat ik lid ben geworden van de besloten zindelijkheidsbox-groep
Dag 5 en 6
Zodra Liyana wakker is, gaat ze op het potje zonder protest. Nieuwe dag nieuwe kansen denk ik. En wat voor 1. Ze geeft ineens zelf aan dat ze moet plassen. “Rennen rennen” zegt ze. Zo moeilijk als ze gisteren deed, zo vrolijk is ze vandaag. Op dag 6 komt oma langs. Vol trots laat Liyana haar kaarten zien, en alle stickers. “Niet in het broekje plassen” zegt ze. Ze trekt oma mee naar de wc en laat haar verkleiner zien. Ook oma reageert heel enthousiast. Ze heeft nog 2 kleine ongelukjes, maar dat is niet erg. Ik geef haar gewoon een dadel. Wat een verschil met de eerste dagen!
Dag 7 – 9
Ik heb er iets langer over gedaan dan 7 dagen. Maar na 9 dagen was Liyana helemaal zindelijk. Echt zo apart. Aan de ene kant leek de week heel lang, eindeloos broekjes wassen en stickers plakken. Maar het lijkt ook alsof het nooit anders is geweest. Vooral dat ze nu zelf aangeeft en ik het niet eens meer hoef te vragen. Dag 10 maken we er een klein feestje van met opa en oma. Ze mag haar diploma en stickervellen laten zien en een groot cadeau uitpakken.
“Nana geen luier” herhaalt ze paar keer, en maakt haar kadootje open. Ze begrijpt het echt goed. En wij zijn enorm trots op haar!
Conclusie:
Wat ben ik blij dat ik dit proces heb mogen doen met de zindelijkheidsbox. Het was even vallen en opstaan maar de positieve benadering, de stickers, diploma en support voor ouders, maken het dat het voor zowel ouder en kind een fijne manier is om je kind(eren) zindelijk te maken. Kortom: ik raad het zeker aan.
Proefpakket
Omdat ik zo enthousiast ben, heb ik proefpakketjes aangevraagd. Wil jij ook een proefpakketje ontvangen? Bij elke behandeling die je boekt bij Bella Mama, kun je het pakketje GRATIS aanvragen. Op = op
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met https://www.zindelijkheidsbox.nl/
0 reacties