Behandelingen aan huis

7 dagen per week, ook avond en weekend

Boek via Whatsapp

+31684804171

Mail

info@bellamama.nl

Dossier Corona deel 2: Borstvoeding en het corona-virus.

Gepubliceerd door Nurdan op

In deel 1 schreef ik over zwangerschap en bevallen rondom het coronavirus.
In deze blog lees je de meest gestelde vragen rondom het virus met betrekking tot borstvoeding

Borstvoeding, ik blijf het een wonder vinden. Dat ons lichaam in staat is om melk te maken dat speciaal is afgestemd op ons kindje vind ik magisch. Weet je bijvoorbeeld dat wanneer jij of je kindje ziek zijn je lichaam antistoffen doorgeeft via je moedermelk? Moedermelk bevat namelijk beschermende bestanddelen zoals stamcellen, witte bloedlichaampjes en goede bacteriën die het immuunsysteem van je baby ondersteunen[1]. Juist nu is het dus extra belangrijk dat je je baby blijft voeden. Als moeder en Doula kan ik me goed voorstellen dat je toch nog vragen hebt over borstvoeding rondom het corona-virus. De meest gestelde vragen kun je in deze blog lezen.


1. Kan ik mijn baby borstvoeding geven als ik klachten heb?

Ja zeker. Eén van de dingen die zo bijzonder is aan borstvoeding is dat het enorm veel beschermende bestanddelen bevat die goed zijn voor het immuunsysteem van de baby. Wanneer jij of je baby ziek worden, neemt het aantal van die beschermende bestanddelen in je melk alleen maar toe [2].
Wanneer jij of iemand in het gezin klachten heeft, is het dus juist goed om te blijven voeden om zo die bestanddelen en eventuele antistoffen door te geven aan je baby.

2. Kan ik het corona-virus doorgeven via moedermelk als ik besmet ben?

Unicef [3]vermeldt dat beperkte studies aantonen dat er geen virus is aangetroffen in moedermelk bij moeders die besmet zijn met het covid-19 virus. Dit kan echter nog niet met zekerheid gezegd worden, simpelweg omdat nog niet veel informatie beschikbaar is. Neem dus ten alle tijden alle mogelijke voorzorgsmaatregelen in acht om besmetting te voorkomen zoals het wassen van je handen en dragen van een mondkapje tijdens het voeden.

3. Waar moet ik op letten als ik moedermelk ga afkolven?

Of je handmatig afkolft of met een elektrische kolf, en of je besmet bent of niet, goede hygiëne is altijd belangrijk, maar extra reiniging is nu misschien wel belangrijker. Uit studie is namelijk gebleken dat het covid-19 virus mogelijk meer dan drie dagen op oppervlakken kan leven. Met name op polypropyleen (plastic) kan het virus langer blijven. Borstkolfonderdelen en moedermelk-materialen zijn doorgaans gemaakt van polypropyleen, overdracht via apparaten is dus ook mogelijk. Reinig je kolfapparaten dus grondig en op tijd. [4] [5]

4. Moet ik moedermelk nu anders bewaren?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt de gewone richtlijnen volgen. Deze kun je hier vinden.

5. Ik moet opgenomen worden in het ziekenhuis, kan ik borstvoeding blijven geven?

In principe kun je je baby blijven voeden. Mocht live- voeden op een of ander manier niet kunnen, vraag dan of je kunt kolven om je melkproductie op gang te houden en je baby te voeden. Je kunt ook overwegen om te vragen of iemand anders je baby, jouw afgekolfde melk kan geven. Overleg met zorgverleners als je medicijnen moet gebruiken.  

6. Ik heb hulp nodig bij het geven van borstvoeding, kan ik een consult boeken bij een lactatiedeskundige?

ja dat kan, maar om besmetting te voorkomen wordt momenteel vooral telefonische consulten en consulten via videobellen aangeraden. Echter geeft de KNOV [6] aan dat als lactatiekunde echt nodig is aan het kraambed, je dit met de lactatiekunde moet afstemmen.

7. Kan ik moedermelk doneren/ontvangen aan/van het ‘Moedermelk netwerk’?

Als je melk wilt doneren aan het ‘Moedermelk netwerk’ dan word je gescreend of je een gezondheid hebt. Als je niet bent geïnfecteerd en geen klachten hebt, mag je moedermelk doneren. Momenteel houdt het netwerk zich aan onderstaande regels:

Geen moedermelk doneren wanneer je de afgelopen 14 dagen:[7]

  • In nabijheid bent geweest van een persoon die bewezen een infectie met het coronavirus heeft opgelopen tijdens de besmettelijke fase (met hoesten, kortademigheid, longontsteking).
  • Klachten ontwikkeld (hoesten, kortademig, longontsteking) en in de risicogebieden bent geweest.

Tot slot

Heb je nog vragen en/of wil je nog meer weten, dan kun je mij een bericht sturen of laat een reactie achter.

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *